En

KADA

A zenekar 1995 novemberében alakult Válik László gitáros vezetésével. A Kada zenéjét műfajilag egyértelműen meghatározni nehéz, maguk a zenészek nem is törekednek erre. A külföldi progresszív és underground sajtó Frank Zappa, David Torn, King Crimson és a Soft Machine zenéjéhez, hasolítja a KADA műfaját. A zenekar hangszerelése jazz-rock-szerű, általában hosszabb kompozíciókban gondolkodunk, ahol mind a megkomponált, mind az improvizatív részek, zaj-zenei modellek is helyet kapnak. Nem a hagyományos hangrendszerek, a kötött struktúrák jellemzik zenénket, sokkal inkább a páratlan ritmusok, a sűrű váltások vagy éppen a monotónia. Kedveljük a kísérletezést, ahol a késznek tartott kompozíciók is állandó változásban vannak.

Míg ki nem alakult a stabil alapzenekar, sok zenész megfordult a Kadában (Farkas Zoltán, Erdélyi Péter, Láposi Farkas, Zsidel Miklós, Gryllus Samu, Bellák Zoltán). A Zenekar nevét viselő első CD 2000-ben jelent meg, az alábbi tagokkal:

 • Válik László - gitárok
 • Boros Attila - basszusgitár
 • Ballay Gergely - dobok
 • Kollmann Gábor - szaxofon
 • Katona Gergely - pozan, trombita, ütőhangszerek
 • Mogyoró Győző - ütőhangszerek

A második "Búcsúzás" című dupla CD-én már Váczi Dániel (szaxofon) is csatlakozott a zenekarhoz. 2002 körül Mogyoró Győző ütőhangszerest öccse, Mogyoró Kornél váltotta fel. A 2003-as OHOÁÉ című koncert válogatás albumon többféle felállást hallhatunk. Az "UFO nézők" című DVD gerincét egy 2004-es Petőfi Csarnok koncert adja, ahol mindhárom fúvós és mindkét ütős hallható. 2019-ben megjelent egy koncert válogatás vinyl, mely 2001-03 időszakból addig ki nem adott felvételeket tartalmaz.

A zenekar koncertjein legtöbbször hallhatóak voltak teljesen szabad improvizációk, ebből a vonalból jött létre a Kada Ad Libitum. Volt egy meg nem valósult terv, melyből a Freedom Haze formáció jött létre. Jimi Hendrix és Miles Davis kompozíciók voltak egymásba ültetve, áthangszerelve. Főként zeneszerzői jogok mocsarába veszett el a tervezett lemez. Talán nem kell ezen csodálkozni, mert az eredeti nagy találkozás sem tudott összejönni (Párizsban várt Davis Hendrixre aki dugóba keveredett, elkésett, Miles nem várta meg...)

KADA AD LIBITUM

A Kada ad Libitum 2005-ben alakult. A Kada-alapító Válik László (gitár, effektek) és Váczi Dániel (szaxofon) Szandai Mátyással (bõgõ) és Mohay Andrással (dob) kiegészülve egy olyan szabad improvizatív kvartettet hoztunk létre, melyben a rock, a modern mainstream jazz, a különböző népzenék és a kortárs komolyzene elemei folynak egymásba, pillanatoknkét más és más ötvözeteket hozva létre. Elsõ lemezünk Approximationes címmel jelent meg abban az évben.

A 2007-ben készült második albumunk [Sic!] abban tér el az elsõ, kizárólag szabad improvizációkból álló felvételtõl, hogy bár szintén nem használtunk elõre megírt témákat, sok darab elõre egyeztetett struktúrákat, különbözõ zenei játékokat tartalmaz.

2009-ben Mohay Andrást Sárvári Kovács Zsolt váltotta föl a dobok mögött. Harmadik lemezünket (Progressio, Inflexio, Repetitio) már vele vettük föl, vegyítve az elsõ két anyag megközelítéseit.

Miután Szandai Mátyás Franciaországba költözött, helyét Hock Ernő vette át.

A formáció 2014-ben újabb zenészekkel kiegészülve készített új felvételeket az alternatív rockzene vizeirõl átevezett Keszei Krisztián (gitár, basszus gitár) és a kortárs komolyzene felõl érkezõ zeneszerzõ, Bartók György (orgona, billentyûs hangszerek) közremûködésével. Ezzel tovább tágítottuk zenei spektrumunkat, megõrizve az improvizáció, a spontán zenei megnyilvánulások iránti elkötelezettségünket.

A felvételek az L.V.Hang Studio-ban készültek, olyan jónak ítéltük meg, hogy a zenekar és a kiadó (L.V.Records) felbátorodott, ezért három CD-bõl álló gyûjteményes albumot adtunk ki. A felvételek során nagyon jól mûködött a zenei kommunikáció és az összhang, ezért sokkal több kompozíciót sikerült felvenni, mint terveztük.

2017-ben analóg szalagra rögzítettünk egy stúdió koncertet, melybõl "In Vivo" címmel egy vinyl album készült. Ez volt Sárvári Kovács Zsolt utolsó koncertje a zenekarral, helyét Serei Dániel vette át, aki többek közt a Budapest Jazz Orchestra dobosa is.

FREEDOM HAZE

A Kada szeretett volna egy Hendrix - Davis anyagot, egymásba ágyazott témákkal, újszerû átdolgozásokkal. Az L.V. Hang YouTube csatornáján megnézhetõ egy ilyen érdekes átirat, mely érdekes feldolgozás. Ennek a meg nem valósult tervnek az állomása ez formáció. Hendrix fanok csoportosulása ez a projekt, ahol az eredeti megszólalás kisérlete és a merész átdolgozások is helyet kapnak. A zenekart Boros Attila (basszus) és Válik lászló (gitár) Kada tagok alapították. Keszei Krisztián gitárossal, Lamm Dávid gitáros - énekessel és Szöllõsi Tamás dobossal egészült ki a formáció. Késõbb csatlakozott egy koncertre Ratkóczi Huba gitáros és Ballay Gergõ Kada dobos is.

Kada - Kada

A zenekar bemutatkozó anyagán megkomponált és improvizatív részek, zaj-zenei modellek is helyet kapnak. Nem a hagyományos hangrendszerek, a kötött struktúrák jellemzik, sokkal inkább a páratlan ritmusok, a sűrű váltások vagy éppen a monotónia. A hallgató - elfogulatlanságáért cserébe – izgalmas és újszerű élményhez jut, a KADA reményei szerint.

 • Válik László - gitárok
 • Boros Attila - basszusgitár
 • Ballay Gergely - dobok
 • Kollmann Gábor - szaxofon
 • Katona Gergely - pozan, trombita, ütőhangszerek
 • Mogyoró Győző - ütőhangszerek

Kada - Búcsúzás

"Stílusukat a szabad struktúrák, az egyedi ritmusok és a kísérletező elevenség jellemzi. Az album többé-kevésbé élő felvétel.Ez nem egy CD az átlagos progressive rajongók számára, de ha tetszik David Torn improvizált zenéje, akkor ezt hallgatnia kell. Nagyon lenyűgöznek a kompozíciók, az improvizációk és a zenészek képességei."

Douwe Fledderus (ProgVisions)

Kada - Ohoáéib

"Az 1995-ben alakult együttes harmadik albumán is magas színvonalon játssza a tőle megszokott, a külföldi progresszív és underground sajtó által Frank Zappa, David Torn, King Crimson és a Soft Machine egyvelegként aposztrofált, de csak a Kadára jellemző zenét." (Matisz László)

Kada - U.F.O. nézők

A Kada csaknem 2 órás DVD-je. A felvételek jelentős része a Petőfi Csarnokban 2004 decemberében készült. Három felvétel a 2001-es Bárka Színház-beli Búcsúzás CD bemutatón, a 2004-es Miskolc Rockwell Klub-beli és a 2005-ben a Sziget Fesztivál Pesti Est Színpadán adott koncertek részlete.

Kada - Csinvat

A most kiadott "Csinvat" vinyl a korábban megjelent kompozíciók koncerteken rögzített élő verzióit tartalmazza, 2002-03 időszakból.

Kada Ad Libitum - Approximationes

A Kada Ad Libitum formáció története 2005. március 28-án egy improvizatív stúdió felvétellel kezdődött. Tulajdonképpen ez a kollektív improvizáció hallható teljes egészében az Approxiomationes című CD-n. Ennek a fajta zenei megközelítésnek a gyökerei megtalálhatók a Kada együttesben. A négy zenész ebben a formában ekkor játszott először együtt. A spontán kialakult zenei megoldásokat, íveket hallgatva talán hihetetlennek tűnik, hogy előre megírt témák és struktúrák nélküli zene szól.

 • Válik László – gitárok, effektek
 • Váczi Dániel – szaxofon
 • Szandai Mátyás – nagybőgő
 • Mohay András - dob

Kada Ad Libitum - sic!

A quartett második albumán a szabad együttzenélések mellett különböző zenei struktúrákat, formákat is hallhatunk.

 • Válik László – gitár, effekt
 • Váczi Dániel – szopranínó és alt szaxofon
 • Szandai Mátyás – nagybőgő
 • Mohay András - dobok

Kada Ad Libitum - Progressio, Inflexio, Repetitio

A Kada Ad Libitum harmadik albuma már Sárvári Kovács Zsolt dobossal készült. A cím (a zenekar által meghatározott) háromféle improvizációs koncepció elnevezése.

 • Válik László – gitár, effekt
 • Váczi Dániel – szopranínó és alt szaxofon
 • Szandai Mátyás – nagybőgő
 • Sárvári Kovács Zsolt - dobok

Kada Ad Libitum - Progressio, Inflexio, Repetitio etc.

Ez a gyűjtemény a "Progressio, Inflexio, Repetitio" CD egy bővített kiadása. A kiadvány sorszámozott, csak rendelhető. Létezik ez az anyag DVD Audio , és 96kHz wav formátumban is, azok számára, akik nagy felbontásban szeretnék hallgatni.

Kada Ad Libitum - Távolbanézés

A Távolbanézés egy háromlemezes szabadzenei sorozat, amely a Kada Ad Libitum változó felállású játékának 2014-es lenyomata.

 • Bartók György - zongora, orgona
 • Hock Ernő - nagybőgő
 • Keszei Krisztián - gitár, basszusgitár
 • Sárvári Kovács Zsolt - dob
 • Váczi Dániel - szoprán- és alt szaxofon
 • Válik László - gitár, effektek

Kada Ad Libitum - In Vivo

A 2005-ben kezdődött Kada Ad Libitum experimentális zenei projekt számok helyett többnyire tágan értelmezhető struktúrákat, szabályrendszereket alkalmaz, és ezek lehetőségeiből kiindulva minden egyes koncerten és felvétel-szituációban új tartalmakat hoz létre.

Freedom Haze - Freedom Haze

Jimi Hendrix zenéje előtti tisztelgés, Lamm Dávid, Boros Attila, Keszei Krisztián, Szöllősi Tamás és Válik László szűrőjén keresztül.

Vásárlás

Az alábbi lemezboltokkal közvetlen kapcsolatban vagyunk, itt biztosan kaphatóak kiadványaink.

Periferic Records - Stereo Kft.

(Terjesztő)

1114 Budapest

Bartók Béla út 59.

+3613856343

stereokft@gmail.com

Wave Record Store

1065 Budapest

Révay köz 1.

+3612690754

wavemusicshop@gmail .com

Lemezkuckó

Budapest VII. ker.

Király u 67.

+3613511218

lemezkucko@emezkucko.hu

Kapcsolat

Kérjük, add meg a nevedet!

Kérjük, írd ide üzenetedet!

Üzenetedet megkaptuk, hamarosan válaszolunk.